Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника закладу професійної (професійно-технічної) освіти
(підприємства, установи та організації, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників)
- Професія: 5123 Бармен
- Кваліфікація: бармен 4-го розряду
- Кваліфікаційні вимоги
Повинен знати:
асортимент, рецептури, технологію виготовлення, правила оформлення і відпуску обмеженого асортименту алкогольних, слабоалкогольних, безалкогольних готових до споживання та змішаних напоїв, що складають класичну карту бару, закусок, страв і кондитерських виробів;
температурні режими подавання готових до споживання та змішаних напоїв, закусок, страв;
умови і терміни зберігання кулінарної продукції та покупних товарів, вимоги до якості барної продукції;
основи національного та безпечного харчування;
правила етикету і технологію обслуговування споживачів за барною стійкою та в залі;
правила роботи закладів ресторанного господарства;
правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями;
Основні типи барних карт (класична, винна, дегустаційна, сезонна, чайна, коктейльна, кальянна, сигарна і пр.).
Правила проведення інвентаризації;
правила роздрібної торгівлі тютюновими виробами;
форми розрахунку зі споживачами, в тому числі за кредитними та дисконтними картками;
порядок оформлення рахунків і розрахунку по них із споживачами;
програми і знижки, що діють у певні години і дні у закладах ресторанного господарства, правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, реєстраторів розрахункових операцій (РРО), барного інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
правила експлуатації відео та аудіотехніки, R-kepper (1С);
іноземну мову міжнародного спілкування в межах розмовного мінімуму;
правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни, основи галузевої економіки і підприємництва, правових знань, конфліктології.
Повинен вміти:
обслуговувати споживачів;
володіти комунікативними здібностями, базовим словесним запасом, пропонувати, демонструвати, реалізовувати готові до споживання безалкогольні, слабоалкогольні напої (пиво, фруктові соки та мінеральні води), кондитерські вироби, закуски, страви;
готувати обмежений асортимент алкогольних та безалкогольних, змішаних напоїв, холодних і гарячих страв, закусок;
брати участь у розробці барних карт;
застосовувати різні способи декорування посуду для напоїв;
брати учать у проведенні інвентаризації бару;
складати заявки та отримувати напої, кулінарну продукцію та покупні товари;
відбракувати неякісні товари за органолептичними показниками;
забезпечувати зберігання напоїв, кулінарної продукції та покупних товарів відповідно до термінів і режиму зберігання; оформляти вітрини та барну стійку, утримувати їх у належному стані;
експлуатувати та обслуговувати аудіо та відеоапаратуру, R-kepper (1С);
контролювати дотримання споживачами культури поведінки;
вести необхідний облік, складати та здавати товарні звіти;
підраховувати та здавати гроші.
- Загальнопрофесійні вимоги
Повинен:
раціонально організовувати та ефективно використовувати робоче місце;
дотримуватися норм технологічного процесу;
не допускати браку у роботі;
знати і виконувати вимоги нормативних актів з охорони праці і навколишнього середовища, дотримуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
використовувати, в разі необхідності, засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання професійних обов’язків;
володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.
- Вимоги до освітнього, освітньо-кваліфікаційного рівнів, кваліфікації осіб
5.1. При вступі на навчання
Повна або базова загальна середня освіта.
5.2. При підвищенні кваліфікації
Професійно-технічна освіта, освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» і стаж роботи за технологічно суміжними професіями офіціанта або буфетника 4-го розряду – не менше 1 року або 3-го розряду – не менше 2 років.
5.3. Після закінчення навчання
Професійно-технічна освіта, освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» за професією бармена 4-го розряду; без вимог до стажу роботи.
- Сфера професійного використання випускника
Заклади ресторанного господарства.
- Специфічні вимоги
7.1. Вік: прийняття на роботу здійснюється після закінчення строку навчання відповідно до законодавства.
7.2. Стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затвердженого наказом МОЗ України №256 від 29.12.1993).
7.3. Медичні обмеження.
ДСПТО 5123.GH.55.40-2014